מי יצילנו מרעב ומי ישקנו כוס חלב? מחלבות הבוטיק של ישראל
שנת הקורונה עצרה את המשק אבל לא את החלב בעטינים של העיזים ושל הפרות, אי לכך בעלי המשקים חישבו מסלול מחדש והחלו לשווק את התוצרת המשובחת עד הצלחת של הלקוח הישראלי אנין הטעם. מה כה מיוחד במחלבות הבוטיק הישראליות והיכן ניתן לקנות את התוצרת ישירות מהחקלאי?
מחלבות בוטיק ישראליות – סיפור שהתחיל באהבה
מחלבות בוטיק ישראליות כשמן כן הן – מחלבות משפחתיות, אשר פזורות בעמקים, בשפלה, בצפון ובדרום. בעלי המחלבה הם חקלאים שלמדו באיטליה ובצרפת שיטות ייצור מסורתיות, ויישמו אותן כאן בארץ. ישנם מקרים בהם המחלבה לא מחוברת למערכת החשמל ומייצרת את הגבינות במחלבה שכנה וישנם מקרים בהם המחלבה משמשת כמשק אוטרקי עצמאי המספק לעצמו את החלב.
בעבר הלא רחוק משפחות שבחרו לרכוש תוצרת חקלאית ממחלבות מקומיות עשו זאת בזכות נאמנות וביטחון במותג, אך כיום, כאשר ישנה עליה במודעות לתנאי הייצור ולרווחת בעלי החיים רבים בוחרים במחלבות המקומיות מסיבות אלו ממש – ייצור הומני, מקומי ואקולוגי בשיטות מסורתיות תוך דאגה לגידול בעל החיים בתנאים הולמים תחת השמש.
האידיאל – חקלאות המציאות ניירת
בעלי מחלבות הבוטיק ניזונים מהרעיון הקיבוצי וחולמים לצאת עם טרקטור אל השדות, אך המציאות רחוקה מהחלום, לא פעם הם הופכים להיות אנשי המנהלות שמאחורי הקלעים, אנשי הכספים והמעסיקים. עד לפני זמן לא רב הועסקו במחלבות עובדים זרים אך כיום המצב שונה והמחלבות מספקות תעסוקה לעובדים ישראלים, שמרוויחים את שכרם בכבוד.
יחד עם זאת כדי להתפרנס ממחלבה בכבוד וגם להתמודד עם אירועים בלתי צפויים כמו חשיפה לגניבות עדר או הוצאת עובדים לחל"ת על החקלאים להציע יותר ולכן רבים מהם הקימו עסק סביב המחלבה.
מחלבה, מסעדה, חנות מזכרות ומשק
המחלבה המסורתית הרחיבה את יעודה ובשנים האחרונות היא משמשת כמרכז מבקרים תיירותי המציע חוויה קולינרית לצד חוויה לימודית מהנה. מחלבות בוטיק רבות בארץ מפעילות לצד המשק החקלאי סיורים מודרכים ומציעות ארוחות משובחות על טהרת התוצרת החקלאית המקומית לרבות גבינות מובחרות, שמן זית, זיתים, לחמים וירקות. לעיתים לצד המחלבה מופעלת חנות משק שמוכרת תוצרת טרייה ישירות מהמחלבה וגם רכישה של מזכרות.
היכן מוכרים את תוצרת מחלבות הבוטיק?
מחלבות רבות משלבות כוחות עם מגוון רשתות וחנויות אורגניות ומציבות את מיטב התוצרת במקררים מסחריים ברחבי הארץ, ישנן מחלבות שסגרו את ערוץ ההפצה המסחרי וכעת משווקות את עיקר התוצרת שלהן ברכישה ישירה בלבד; לעומתן ישנן מחלבות שפתחו חנויות אונליין לממכר התוצרת ברשת אך ללא מאמצי שיווק חשיפתן לציבור מוגבלת.
אמצעי נוסף העומד לרשות הגבנים, בעלי המחלבות והיזמים המפעילים את העסק סביב המשק הוא חיבור למרקטפלייס אונליין יומרקט - שוק אוכל ישראלי המפעיל אתר יחיד במינו, שמהותו לרכז במרחב הרשתי את מיטב יצרני המזון והמשקאות המקומיים ולהציג את מגוון התוצרת לציבור הרחב. דרך האתר ניתן ליצור קשר ישיר עם היצרן וליהנות מיתרונותיה של החשיפה הרחבה.